Skoči na sadržaj

Окружење


Да би се боље разумео данашњи положај Вртића у локалној заједници важно је истаћи да Вршац има дугу традицију рада са децом предшколског узраста. Она датира од 1870. године, када је у граду отворено прво забавиште за немачку децу, тзв. Фреблова малодечија школа, у садашњој згради Народног музеја. Први подаци о раду обданишта у Вршцу потичу из 1934. године, а под данашњим називом предшколска установа постоји од 1992. године.

Данас је Вршац, са својим окружењем, општина која се убраја у економски развијеније у нашој земљи. Економски статус града  пружа могућности да се он из године у годину све више развија, што се одражава на његов изглед и садржаје које нуди својим житељима.
Велики број зелених површина у граду, уређена шеталишта, велики градски парк, на који се просторно надовезује стадион, као и понос Вршчана, Вршачки брег са средњевековним утврђењем, чувеном вршачком кулом на једном од брежуљака, чине Вршац живописним и пријатним местом за боравак. На ободима Вршачких планина простиру се виногради, по којима је град надалеко познат. Индустрије вина, лекова и слаткиша су области по којима нас други препознају. Пешачка зона у центру града окружена је старим зградама раскошне и за овај крај препознатљиве архитектуре, и представља омиљено место за шетњу и дружење, нарочито младих и родитеља са малом децом.
Као седиште Банатске епархије, Вршац се дичи Владичанским двором, као и лепим црквама и манастирима који се налазе у непосредном окружењу. Град има професионално позориште које носи име чувеног Вршачанина Стерије, Градску библиотеку, Народни музеј и музеј Апотеку на степеницама, Културни центар, музичку школу. У граду активно делује Спортски савез, постоје терени и сале за различите спортове, а богату понуду спортских и музичких догађаја, као и спортско-рекреативних садржаја нуди центар „Миленијум“.

У Вршцу се налази Висока струковна васпитачка и медицинска школа, са којом Вртић остварује узајамну сарадњу по многобројним аспектима са циљем подизања квалитета рада у обе установе. У граду је пет основних школа, које су лоциране у близини наших вртића, чиме је и просторно подстакнута професионална сарадња васпитача и учитеља, а деци олакшан прелазак из једне у другу установу. У ШОСО „Јелена Варјашки“ омогућена нам је стручна подршка у инклузивном програму.
Истовремено од 2022. године успостављена је сарадња са NS Pro Group тако да се настава Енглеског језика реализује два пута недељно у свим вртићима.


Слика Вршца не би била потпуна ако не бисмо споменули знамените Вршчане који су својим радом и стваралаштвом обележили његову историју – Стерија, Паја Јовановић, Васко Попа, Бора Костић, Драгиша Брашован, сваки у својој области, дали су допринос који им је осигурао вечно трајање.

Оно што битно одређује Вршачку општину и гради њен јединствени лик је чињеница да на њеној територији живи велики број различитих националности. То богатство језика, култура и обичаја, које се брижљиво негује и чува,  уграђено је у лични идентитет сваког од нас, а узајамни односи засновани су на прихватању, уважавању и толеранцији.