Skoči na sadržaj

Одржан други сусрет у оквиру програма „МИ СМО СА ВАМА“

Родитељ као први учитељ детету

Родитељство је веома значајно искуство, али је истовремено веома захтеван и одговоран задатак. Сваки родитељ тежи му дете расте у сигурном и стимулативном окружењу. Родитељ је дететов први „учитељ“, партнер у игри и ослонац.

Постоје четири васпитна стила родитељства:

  1. Ауторитарни
  2. Ауторитативни
  3. Пермисивни
  4. Индиферентан

Бројне студије су показале да је ауторитативно васпитање довољно да се одгајају самостална и компетентна деца. Код ауторитативног васпитног стила доминирају топлина и прихватање, контрола и захтеви су адекватно прилагођени узрасту детета. Родитељи су одговорни и постављају границе, али показују љубав, разумевање и толеранцију, истичући потребу двосмерне комуникације и договора. Дете се развија у аутентичну личност која не занемарује норме и обавезе.

Рани узраст детета јесте кључна фаза у којој се подстичу позитивне особине попут љубазности, великодушности и емпатије. Ево неколико савета како се опходити према детету у раном узрасту и како га васпитавати на најбољи могући начин:

  • Негујте емпатију код свог детета;
  • Понудите награде, али не сваки пут;
  • Научите га добрим манирима;
  • Доследно дисциплинујте своје дете;
  • Научите га како да буде захвално…

Кроз свакодневне дневне рутине (јутарње, послеподневне, вечерње), игру са дететом, шетњу, куповину и сл. будите модел доброг понашања, негујте позитивне особине, као што су љубазност, великодушност, емпатија, маштовитост, креативност… Рани узраст је кључна фаза у којој се ове особине подстичу и рађају. Деца воле охрабрења и похвалу, она напредују уз одобрење и потврду родитеља.

Тамара Војтешки Стошовић, мастер дефектолог

и Ивана Готхенц Бероња, мастер дефектолог