Skoči na sadržaj

Блог

Стручни сарадник вртића предлаже материјале који могу бити од користи родитељима и васпитачима:

https://drive.google.com/file/d/10fCghAVyLCoyZp-kJ_nlAhzSMZGONo3T/view?usp=sharing

https://ecec.mpn.gov.rs/?page_id=2912

https://drive.google.com/file/d/1JYeaEbwSN0twtSsTJfCTBHUkf-xcW4Y2/view?usp=sharing

Похвале и критике, и однос према успеху и неуспеху детета

Деци су похвале потребне како би изградила осећај самопоуздања. Ипак, не хвалите превише индивидуална постигнућа. Превелика пажња која се посвећује индивидуалном успеху не учи малишане да за конструктивне напретке у свету није заслужан само појединац, већ да су они резултат тимског рада и труда.

Са друге стране, када је критика неопходна, трудите се да критикујете одређено понашање, а не дететову личност. Када погреши, никако му не говорите да је глупо или лењо, него му, кроз едукацију о исправном поступку у одређеној ситуацији, оставите да само дође до закључка о томе шта би требало да исправи у свом понашању.

Правилно учињене критике су веома битне како би ваш малишан изградио исправан став о томе шта је добро, а шта лоше. Зато, никада немојте критиковати дете због неуспеха. Увек држите став како је битан труд и залагање како би се дошло до циља, и да једна изгубљена битка не значи изгубљени рат. Научите дете да прихватите неуспех, и да га посматрате као прилику да научите више. Често родитељи покушавају да заштите децу од неуспеха како би изградили њихово самопоуздање, међутим, тако не уче малишане како да се носе са поразима. Дете треба учити да, оно што може, уради самостално. Јако је битно да оно научи да реши своје дечје изазове, а не да му их ви решавате. 

(преузето са сајта Пу ,,Наш вртић“)

ЗНАЧАЈ ИГРЕ ЗА РАЗВОЈ ДЕТЕТА

Игра између родитеља и деце започиње од самог рођења и на тај начин започиње и стварање социо-емотивне везе између њих. Кроз игру детету се постављају темељи за учење о себи и о свету којим је окруженo. Играјући се деца уче да говоре, ходају, једу, да се понашају и изражавају своје жеље. Игра је слободна активност која је сама себи циљ и од велике је важности за дечији емоционални, социјални, интелектуални и физички развој. Изузетно је значајно да одрасли схвате ненадокнадиву улогу игре и да је подстичу и негују.